Заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар Михаил Тодоров бяха гости на честването на 140 години от Освобождението на Топчии

31.01.2018

   Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов и главният секретар в Областна администрация-Разград Михаил Тодоров бяха сред официалните гости на тържественото честване на 140 години от Освобождението на село Топчии.

   Юбилейната годишнина бе отбелязана подобаващо с тържество в читалище „Просвета 1895“, факелно шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати освободителите и заря. Заместник областният управител Евгени Драганов връчи на кмета на Топчии Мирена Симова поздравителен адрес от Областния управител Гюнай Хюсмен, в който се казва:

„В този ден за памет нека покажем своята признателност към освободителите и към предците ни, които не са стояли настрана от великата битка за нашата Свобода! Нека продължава да ни обединява чувството на гордост, че сме достойнипотомци на славен и борбен народ! Обединява ни и отговорносттапредпотомствата след нас, нека получат в наследство признателната памет за героите и нека всяко поколение дава и своята дан за просперитетанаРодината, за да пребъде България!
Дълбок поклон пред героите!“.

   Г-н Драганов припомни и въстанията, които българите са вдигнали по време на петвековното робство, както и факта, че въпреки завоевателните интереси на Руската империя руските войници са дошли в България като братя, обикновените хора са намерили правилния път към душата на поробените си братя и завърши словото си с думите „Да живее България!“.

   Поздравителен адрес на тържеството прочете и кметът на Разград д-р Валентин Василев, поздрав за годишнината изпратиха и от Руското консулство в Русе. Тържествена реч произнесе кметът на Топчии Мирена Симова, а в програмата участваха певчески и танцови състави към местното читалище, малчугани от ДГ“Гълъбче“-Топчии, фолклорна формация от съседното село Просторно. Част от събитието бе и представител на клуб „Традиции“ в Русе, облечен като опълченец. Поздрави съселяните си и краеведът Ганчо Йорданов, както и Стамен Матеев от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса, който е родом от Топчии и разказа част от фамилната си история, свързана с Освобождението.

   Факелно шествие заведе официалните лица и десетки жители на селото от читалището до паметната плоча, изградена на мястото, където преди 140 години предците на местните хора са посрещнали руските войски. Пред паметната плоча след минута мълчание бяха поднесени венци и цветя, от името на Областна администрация венец поднесоха заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар Михаил Тодоров, венец поднесоха и кметът на Разград д-р Валентин Василев и секретарят на община Разград Нели Добрева, както и кметът на Топчии Мирена Симова. Отбелязването на празника завърши със заря.

   След тържественото честване Евгени Драганов и Михаил Тодоров посетиха Етнографския комплекс в Топчии, както и детската градина „Гълъбче“, където обсъдиха с двете учителки възможностите за обновяване на оборудването в градината, в която за училище се подготвят 20 деца.

Пълна галерияbaner1
Към началото на страницата