Областният управител бе гост на церемонията по обяваване разширението на производствените мощности на ADM в Разград

27.04.2018

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на церемонията, на която Archer Daniels Midland Company(ADM) отбеляза 25 години от приватизацията на предприятието за преработка на царевица в Разград и на която бе открита инвестицията от над 200 милиона лева в разширението на производствените мощности на предприятието.

   Церемонията бе уважена от министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народния представител Десислава Атанасова, посланика на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин, кмета на Разград д-р Валентин Василев, заместник областния управител Евгени Драганов, заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, представители на държавни институции в региона.

   В приветствието си към присъстващите на церемонията премиерът Борисов обяви, че дотирането на земеделието с над 2 милиарда и 700 милиона лева е сред причините да има царевица, нови работни места и заводи в тази сфера. По-добрата инфраструктура, която правителството изгради и изгражда води до влагане в реалната икономика на стотици милиони в България от инвеститорите – изрази убеждение още премиерът Борисов. Той припомни, че при неговите предшественици инвестициите са били във вериги, банки, ЕРП-та, а сега са в истинската реална икономика и принадената стойност остава в България, не изтичат парите в чужбина. „Това показва добра спойка между инвеститори и държавата“ – категоричен бе министър-председателят.

   Той припомни още част от последните инвестиции от държавата в Лудогорието – пътя Разград-Търговище, ремонта на квартал „Орел“, както и ремонта на джамията „Ибрахим паша“, който премиерът допълни, че се извършва заедно с Областния управител Гюнай Хюсмен.

   „Ние сме изключителни оптимисти за бъдещето – нашите цели са да затвърдим позицията на ADM Разград като основно преработвателно предприятие в Югоизточна Европа и водещ европейски производител на кристална декстроза“ – каза президентът за Европа, Среден изток и Африка и член на Изпълнителния съвет на ADM Пиер-Кристоф Дюпре. „Благодарни сме за подкрепата, която получихме от областната и общинската администрация при подготовката за реализация на проекта – допълни председателят на Управителния съвет на „Амилум България“ Светлозар Караджов.

Пълна галерияКъм началото на страницата