Областният управител бе гост на вечеря Ифтар в Трапище

03.06.2018

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост снощи на вечеря Ифтар в село Трапище, община Лозница.

   Благотворителното събитие в свещения за мюсюлманите месец Рамазан се организира от Генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, а основен спонсор бе собственикът на „Алкомет”-Шумен Фикрет Индже.

   Масите за 480 човека бяха подредени в центъра на селото, на тях освен местните хора седнаха и Главният мюфтия на Република България Мустафа Хаджи, Н.Пр. Посланикът на Република Турция в България Хасан Улусой, Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, районните мюфтии на Разград, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Търговище, Варна и други.

   Гостите на вечерята Ифтар бяха приветствани от кмета на селото Айтен Исмаилова. Тя изрази своята гордост и щастие, че Трапище е избрано за провеждането на това събитие. Нарече населеното място село на толерантността, тъй като в него християни и мюсюлмани живеят в единство и заедно отбелязват своите празници. „Живеем под защитено небе, имаме два храма - джамия и църква, не остава без молитвена закрила селото ни, всяка  молитва завършва с „Амин” – заяви Айтен Исмаилова.

   „Щастлив съм, че съм при такива добри хора, които в момента заедно извършват едно добро дело - ремонтират  джамията в селото” – каза Областният управител Гюнай Хюсмен и пожела хубави празници на жителите на Трапище.

   Гостите на Ифтара бяха приветствани и от Главния мюфтия Мустафа Хаджи, който говори за смисъла на празника Рамазан.

   Н.Пр. Посланикът на Република Турция Хасан Улусой поздрави жителите на Трапище с месец Рамазан. Изрази своето задоволство от факта, че се намира в село, което показва толерантността между християни и мюсюлмани, където църквата и джамията са в непосредствена близост.

   Вечерята започна и завърши с молитви, отправени от Главния мюфтия.

   Преди нея гостите разгледаха ремонта на джамията в селото, а по-рано през деня Н.Пр. Посланикът на Република Турция Хасан Улусой посети и джамията „Ибрахим паша” в Разград.

Пълна галерияКъм началото на страницата