Областният управител Стоян Ненчев: Идеята за изваждането на Област Разград от Програмата за Трансгранично сътрудничество, не следва да бъде възприемана

03.06.2014

Той е инициирал до Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, общо писмо - становище за преразглеждане на решението за изключване на Област Разград като избираема зона по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014-2020 г.

За Област Разград са налице не само фактически и икономически, но и юридически основания да остане в програмата за периода 2014-2020 г., посочи Стоян Ненчев. Той е инициирал до Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, общо писмо - становище за преразглеждане на решението за изключване на Област Разград като избираема зона по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014-2020 г.

В отговор, получен на 03.06.2014 г., министър Терзиева посочва, че „На 17.09.2013 г. съвместна работна група за програмиране на бъдеща програма за трасграничено сътрудничество Румъния-България 2014-2020 г. реши да не разширява териториялния обхват на програмата чрез включване на допълнителни области, които нямат директна граница с Румъния”. Ние не искаме разширяване на обхвата, ние вече сме включени, тук става въпрос за стесняване, коментира Ненчев. В подкрепа на тези свои думи той посочи, че Област Разград не желае да бъде изключение, а равностоен и пълноправен партньор.

Областният управител ще аргументира отново позицията си пред Министъра на регионалното развитие. Той посочи, че на 10.06.2014 г. ще бъде проведено заседание на Северен Централен район, по време на което ще бъде поставен актуалния въпрос.baner1
Към началото на страницата