Заместник областният управител Евгени Драганов бе гост на откриването на изложба на разградски художник

30.10.2018

   Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на откриването на изложба на разградския художник Стефан Бобев. Г-н Драганов поздрави дъщерята на твореца Даниела Бобева за това, че пази и тачи паметта на баща си по този начин – като инициира негова изложба навръх рождения му ден.

   Стефан Бобев беше самоук художник – разказа пред събралите се любители на изобразителното изкуство и приятели на семейството директорът на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” Тодор Тодоров. Бобев е роден през 1933 г., има икономическо образование, но е почитан като изящен творец от неговите съвременници. Работил е в ДПП”Васил Коларов”, изработвал е надписи и реклами, негово дело е „Заветът към бъдещото поколение”, който бе зазидан над 40 години в стена на бившия Битов комбинат в Разград и отворен през това лято от Областния управител Гюнай Хюсмен по покана на новите собственици на сградата.

   Стефан Бобев е участвал в множество окръжни и национални изложби, живописните му творби се отличават с типичен почерк и колорит – обясни Тодоров. Той сподели и лични спомени от случки с починалия през 1993 г. художник. Изрази съжаление, че галерията има само 4 картини на Стефан Бобев, останалите близо 20 творби, подредени в стъклената зала на Художествената галерия, са собственост на дъщеря му, за чиято инициатива при подреждането на експозицията, директорът на галерията благодари.

   Живописните творби могат да се видят в разградската Художествена галерия още 20 дни.

Пълна галерияКъм началото на страницата