Стоян Ненчев се докосна до Живите ни човешки съкровища

06.07.2014

Областният управител лично поздрави състава от с. Бисерци, като им пожела да продължават да съхраняват в годините традициите и да ги предават на поколенията. Поднесе цветя на паметната плоча в селото, с което засвидетелства своята почит и уважение към загиналите във войните от селото

Областният управител Стоян Ненчев, заедно със зам.-областният управител Иван Борисов и старши експертът в РЕКИЦ „Читалища” Даниела Петрова посетиха село Бисерци и лично поздравиха състава от НЧ „Стефан Караджа 1928”  за включването в раздел „Традиционни обреди и празници на  „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци” в Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2014 г.

В знак на уважение и гордост Стоян Ненчев изрази своите лични впечатления от голямата награда, като пожела на всички здраве, успехи и да продължават да са носители на традициите и духа на фолклора ни. Той подчерта, че нематериалното културно наследство е важно за нас като жители на Област Разград. Постави акцент на опазването, съхраняването и предаването на поколенията, които трябва да продължат отговорната мисия. Гостите поднесоха цветя за дамите и колоритна графика за състава, изобразяваща свято място – Демир баба теке, дело на графичката Таня Стоянова.

От ствоя страна Даниела Петрова от Център «Читалища» поднесе и още една добра новина, която е свързана с допълваща субсидия за ремонт, която ще получи местното читалище. Помощта на държавата, с която се стреми да обгрижва духовността и да поддържа пламъчето на традициите.

Областният управител и придружаващите го, заедно със Стоян Великов,  почетоха с цветя и поклон загиналите във войните от село Бисерци. Секретарят на местното читалище Алиш Арифов получи от председателя на ветераните във войните в Област Разград  грамота за Почетен член на съюза, с принос в изграждането на паметната плоча.Към началото на страницата