Позиция на Областния управител Гюнай Хюсмен във връзка с публикации във в. „Екип 7“ в броя му от 15.03.2019 г.

15.03.2019

   Впечатлен и удовлетворен бях, когато в ден, в който съм в командировка по повод важно международно събитие, научих, че вестникът за събитията и хората в областта „Екип 7“ е отделил водещи места на първата си страница по две приоритетни за мен теми – ремонтът на джамията „Ибрахим паша“ и благоустрояването на населените места в Разградска област. Разочаровах се обаче, когато прочетох двата текста и установих, че те дезинформират читателите на вестника и инспирират неверни твърдения.

   Започвам със статията от първа страница, в която се правят внушения за „непрозрачност и неосветеност“ на дейността на Областния управител Гюнай Хюсмен: „Исперих и селата му светват като „Лудогорец Арена“ за близо милион лева“. В текста и подзаглавието се твърди, че „Парите не били нито от държавния, нито от общинския бюджет. Осигурил ги областният управител, но откъде – мълчи“. Първо ще уточня, че в никакъв момент Областният управител не е правил сравнения между уличното осветление в община Исперих и на стадиона на българските футболни шампиони, намираме това редакционно сравнение за неуместно. Целта на инициативата за поставяне на ново осветление в Исперихско е да се подобри благосъстоянието на населението. Това би трябвало да е целта на всяко управление и на всяка политическа сила, предполагаме, че с тази констатация ще се съгласи областният лидер на „Демократи за силна България“, общински съветник от Реформаторския блок и главен редактор на „Екип 7“ Митко Ханчев.

   Правят се внушения, че целта на събитието е предизборна, тъй като се намираме в година на избори. Намирам и това предположение за неуместно, ако е така, то трябва през тази година да спрем да работим ли? Гарантирам с името си, че няма да спра да работя за хората в Лудогорието, както съм го правил преди да стана Областен управител, както го правя в момента като Областен управители както ще продължа да го правя и след края на мандата ми. Гарантирам също така, че източникът на финансиране не е незаконен, нито целите са предизборни. В подкрепа на това, бих искал да съобщя, че в деня на публикацията започна и друга инициатива, за която получих благодарности от ръководството на НЧ“Развитие 1869“-Разград. Става въпрос за подмяна на дограмата на сградата на читалището, известна повече като Стария театър. След като приключи ремонтът, обществеността ще бъде тържествено информирана, както за сумата, така и за източника на финансиране.

   Продължавам с водещото заглавие на вестника „2 000 000 лева преобразяват „Ибрахим паша“. Преди малко повече от година Министерски съвет възложи на Областния управител на област Разград да проведе процедура за обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията „Ибрахим паша“. „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград“. Думата „преобразяване“ не съществува в предмета на обществената поръчка, но очевидно е акцент в статията в „Екип 7“ и особено в снимките към нея. Целта на поръчката е джамията да се възстанови в пълния й блясък във вида, в който е изглеждала автентично преди години, а не да се добавят нови елементи. Договорът с фирмата, спечелила обществената поръчка, бе подписан на 28 януари 2019 г. и на тази публична церемония управителят на „Стройкомерс ТТ“ЕООД Тошко Райчев обясни, че „първо ще бъде извършено обследване на сградата, после проектиране и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, след това започва реставрирането, включително на една част, която сега я няма към джамията – предверието на сградата.“. Към момента изпълнението на процедурата е на фаза инженеринг, тоест одобрен проект и макет все още няма. Откъде уважаваният вестник „Екип 7“ има снимки на макет на джамията с предверие с по-големи от автентичните размери, можем само да гадаем, но очакваме като прозрачна и осветена медия източникът да бъде споделен, а доколко е достоверен ще преценят читателите на вестника. Иначе статията остава една обикновена фалшива новина, целяща да създаде негативни внушения сред жителите на Област Разград към дейността на Областния управител Гюнай Хюсмен. Ще допълним още, че за „прозрачност и осветеност“ на публикуваната информация не е търсен за коментар нито Областният управител, нито пресцентъра на Областна администрация.

   В заключение искам да заявя категоричната си позиция, че подкрепям свободата на словото и неведнъж съм реагирал бързо и адекватно по проблеми, оповестени чрез независимите разградски медии и съм изказвал благодарността си към тях за разгласяване на проблемите на хората от региона. Считам обаче, че не е редно да се публикуват непроверени и откровено фалшиви новини, които да подвеждат хората.

 

 

С уважение,

ГЮНАЙ ХЮСМЕН

Областен управителКъм началото на страницата