Областният управител Гюнай Хюсмен участва в гражданския диалог „Европа в нашия дом” на теми от сферата на образованието

08.04.2019

   Областният управител Гюнай Хюсмен участва в гражданския диалог „Европа в нашия дом” на теми от сферата на образованието. Инициативата е част от събития, организирани от ПП ГЕРБ в различните региони на страната.

   В дискусията  в Разград взеха участие и: наридните представители Таня Петрова и Десислава Атанасова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, кметът на Разград д-р Валентин Василев, учители, училищни директори от Разградска област.

   Никой не е обръщал внимание на образованието така, както това прави правителството на Бойко Борисов – изтъкна г-н Хюсмен в изказването си пред участниците в дискусията. Той допълни, че на директорите и учителите в смесените райони като Разградския е много по-трудно да учат и възпитават децата-билингви, но изрази убеденост, че те дават всичко от себе си. Припомни, че до преди година регионът бе на последните места по резултатите от матурите и външните оценявания, но вследствие на усилията на училищните директори през последната учебна година има подобрение на резултатите с няколко места в класациите.

   Пред педагозите от Разградска област зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова представи накратко инвестициите и подобренията в качеството на образованието през последните години, а депутатът от Парламентарната комисия по образование Таня Петрова обяви законодателните изменения и приоритети.
   От презентациите стана ясно, че за 10 години от 2009 до 2019 г. минималната учителска заплата бележи ръст от 108%, а през 2019 г. за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната, само през 2018 и 2019 г. е модернизирана материалната база в над 500 училища и детски градини на стойност 700 млн. лв. В Разградска област в периода 2014 – 2020 г. по ОП”Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони се извършват ремонти в 5 училища и 9 детски градини на обща стойност 12 603 501,12 лв.

Пълна галерияКъм началото на страницата