Областният управител Гюнай Хюсмен връчи две от наградите в класацията „Образцова община“

18.07.2019

    Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе гост на церемонията по обявяване на класацията за Северен Централен район по проекта на вестник „24 часа“ „Образцова община“ и връчи две от наградите. Събитието се проведе във Велико Търново, в него участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, областни управители и кметове от Северен централен район. 

   Целта на инициативата е да се направи обективно сравнение на развитието на общините в Република България и да се откроят добрите практики в местните управи. Класацията е на база сбор от обективно измерими показатели за икономическо развитие, инфраструктура и качество на живота, като са определени пет категории, по които се оценяват общините: „Качество на живот“, „Благосъстояние“, „Умен град“, „Инфраструктура“ и „Градски дух“. На този етап се прави междинно класиране по райони на планиране, а наесен ще е националната класация.

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен връчи наградите в категория „Умен град“. Те бяха присъдени на Разград и Горна Оряховица, получиха ги секретарят на Община Разград Нели Добрева и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев. Г-н Хюсмен приветства инициативата на „24 часа“ и партньорите на вестника, които обръщат общественото внимание и към по-малките общини в страната. Областният управител пожела състезанието наесен, когато се определят националните победители сред общините, да е много оспорвано.

   Освен Разград още една община от Лудогорието получи приз от класацията „Образцова община“. Главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев връчи на заместник-кмета на Община Исперих Айджан Бейтула наградата „Малка община с висок ръст на пазара на имоти“. 

   Ето и останалите наградени: Община Велико Търново и Община Севлиево – за цялостно добро представяне; Община Габрово и Община Свищов – в категория „Качество на живот“; Община Русе и Община Лясковец в категория „Благосъстояние“; Община Велико Търново и Община Елена – категория „Градски дух“. Връчени бяха и няколко специални награди на редколегията на „24 часа“: общини с най-добро осигуряване на населението с брой лекари – Силистра и Бяла; общини с най-добро ниво на средното образование – Трявна и Тутракан; общини, които осигуряват добър културен живот на жителите си благодарение на добрата си мрежа от читалища – Сухиндол, Дулово и Алфатар; община с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението – Сливо поле; награда за висок потенциал за развитие – Павликени.

   В събитието участва и Илиян Костов от Центъра за определяне на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите. Той представи на областните управители и кметове актуална информация за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете и превантивни мерки, които трябва да се вземат.

Пълна галерияКъм началото на страницата