Областният управител Гюнай Хюсмен участва в още две церемонии първа копка на ремонти на детски градини в Разград

02.09.2019

 

   Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов бяха гости днес на последните две церемониипърва копка по проекта „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“с бенефициент Община Разград. Ремонтни дейности днес стартираха в ДГ“Митко Палаузов“ и ДГ“Шестте ястребинчета“.

   И на двете церемонии г-н Хюсмен поздрави кмета д-р Валентин Василев и неговия екип за защитата и реализацията на такъв мащабен проект, при който в образователната инфраструктура на Община Разград се наливат близо 10 милиона лева. „Важно е, че успяхте наведнъж да вложите тези средства за доброто на децата на Разград, защото Европа дава, но не даром, а за добре обосновани проекти и открити и честно проведени обществени поръчки“ – обърна се Областният управител към кмета д-р Валентин Василев.

   Г-н Хюсмен обърна внимание и на фирмите-изпълнители на ремонтните дейности в двете детски градини, че от тях се очаква да бъдат стриктни и коректни в работата си.

   И в двете детски градини гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка с шарена сол, а също по традиция менче с вода плиснаха заместник-кметът Галина Георгиева и директорките на двете детски градини – Ценка Русева на ДГ“Митко Палаузов“ и Петя Станева на ДГ“Шестте ястребинчета“.

   Областният управител Гюнай Хюсмен и кметът д-р Валентин Василев направиха символичните първи копки на ремонтите и и в двете детски градини. Дейностите на строителните фирми трябва да приключат до края на месец ноември. С това обектите от образователната инфраструктура в Разград, на които се извършват ремонти, станаха общо 12.

   ВДГ“Митко Палаузов“е предвидено прилагане на мерки за енергийна ефективност, като подмяна на неподменена дограма с нова петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет и монтаж на топлоизолационна система по външни стени. Подпокривното пространство ще бъде изолирано с минерална вата и пароизолация. Старите чугунени радиатори ще бъдат подменени с нови. За осигуряване на общодостъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа и реновиране на южната тераса на градината. Съпътстващите ремонтни дейности, които ще бъдат изпълнени, са премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати. Дворът на градината ще бъде реновиран и ще бъдат обособени 4 детски площадки.

   ВДГ„Шестте ястребинчета“същоще бъдат извършениосновни мерки за енергийна ефективност. За осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа с тактилни ивици. Съпътстващите ремонти се изразяват в премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати, възстановяване на пропадания в санитарните помещения и подмяна на вътрешната водопроводна и канализационна инсталации в тях. В дворното пространство ще бъде изпълнен нов водоплътен тротоар и ще бъдат обособени 7 детски площадки в южната част на двора.

   Изпълнението на същинските строителни дейности и упражняването на авторски надзор, строително-ремонтните дейности са възложени на ДЗЗД „Детски градини 18“-Русе.

ДЗЗД„ЕЕ – Хасково - 2016“, гр. София ще упражнява строителния надзор на обектите.

   Предвижда се още доставката на обзавеждане и оборудване столчета, бели дъски, шкафове, съдомиялни и други.

 

Пълна галерияКъм началото на страницата