Областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници участваха в тържествена церемония за отбелязване на 172-годишнината от рождението на Христо Ботев

06.01.2020

Днес, 6 януари 2020 г., Областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов взеха участие в тържественацеремония за отбелязване на 172-годишнината от рождението на големия български поет и революционерХристо Ботев.

С поднасяне на венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в Градския парк ръководителите наОбластна администрация Разград сведоха глава пред делото на великия българин.

 Почит към революционното дело на Христо Ботев бе отдадена с венци и цветя и от името на Народния представител от Политическа партия „ГЕРБ” Десислава Атанасова и евродепутата от групата на Европейската народна партия Асим Адемов, от кмета на община Разград Денчо Бояджиев и от председателя на Общински съвет Разград Стоян Ненчев, от  групите на общинските съветници на политически сили в ОбС Разград:, БСП, ПП „ГЕРБ”, коалиция „Демократична България – Обеднинение” (ПП „Движение Да България”, ДСБ, Зелено движение), СДС, ПП „Движение България на гражданите” и ВМРО – Кауза Реаград, от Общинския съвет на БСП, от Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, Средно училище „Христо Ботев” – гр. Разград, Областния съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния и общинския съвет на пенсионерите, общественици и граждани.

Словото за делото и живота на великия българин бе произнесено от  водещия на събитието – историкът Иво Стоянов от Регионалния исторически музей в Разград – уредник в къща музей „Станка и Никола Икономови“ в град Разград, който припомни биографични факти и текстове от най-емблематичните стихотворения на поета.

Иво Стоянов припомни думите на великия български революционер и поет „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество”. Затова и днес Ботев остава като пример за подражание и преклонение от идните поколения", завърши речта си историкът.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната" идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.  След обявяването на Априлското въстание организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб „Радецки” и слиза на българския бряг на река Дунав до Козлодуй. Четата не среща подкрепата на българите, води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит  на 2 юни 1876 г. 

Той остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература.

Христо Ботев е уникално съчетание на мисъл, слово и дела, при което героичните думи се превръщат в героични дела и обратно. Изящното му слово и самопожертвователно дело вградиха в българската историческа памет и култура високи ценности и духовност.  Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода и справедливост, независимост и солидарност.


 Към началото на страницата