Областният управител Гюнай Хюсмен подаде заявление за издаване на нови документи за самоличност

15.01.2020

Днес, 15 януари, Областният управител Гюнай Хюсмен подаде заявление за издаване на нови документи за самоличност в сектор "Български документи за самоличност" в Областната дирекция на МВР в Разград, като призова гражданите в областта да го направят преди да е изтекла тяхната валидност.

От Паспортната служба уточниха, че гражданите  могат да се възползват и от възможността преди изтичане на срока на валидност да подават заявления за смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС. Така ще спестят време за извършването на административната услуга и ще избегнат образуването на опашки, тъй като тази година изтичат 21 138 лични карти, над 15 482 паспорта и 8 429 свидетелства за управление на превозни средства.

Статистиката на Дирекция „Български документи за самоличност“ сочи, че в цялата страна през 2020 г. изтичат 2 249 711 лични документи, от които 996 257 лични карти.

Кампания за предсрочно подновяване на изтичащи документи за самоличност ОД МВР в Разград започна още в края на 2019 г. По принцип подаването на заявление става бързо, ако не се изискват допълнителни документи.

 Създадена е възможност служителите от звената „Български документи за самоличност“ да осъществят организиран прием на заявления за лични документи от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия/фирми на територията на съответната област, като за това е необходимо да има постъпило искане. Приемането ще се извършва на място от служителите с мобилна биометрична станция.

МВР напомня на гражданите, че крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител, който не е направил необходимото да издаде лична карта на детето си.Към началото на страницата