Областният управител Гюнай Хюсмен с награди за младите дебатьори - участници в проведения днес в град Разград дебат на тема „Расизмът – мит или реалност в XXI век“

14.06.2020

Днес, 14 юни 2020 г. директорът на дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ в Областна администрация Разград Светлин Симеонов връчи от името на Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен награди на младите дебатьори – участници в проведения в хотелски комплекс „Лес“ в град Разград дебат на актуалната тема „Расизмът – мит или реалност в XXIвек“, организиран от Дискусионен клуб „Дебати-Разград“ в партньорство с ПФК „Лудогорец 1945“.

Наградата на Областния управител включва интересни и полезни книги, предназначени за библиотеката на Дискусионен клуб „Дебати-Разград“ и се дава заради демонстрираните от младите членове на клуба отлични ораторски умения, приложените разнообразни аргуметационни техники и проявеното уважение към гледната точка на събеседника по време на днешния дебат.  

Зрителите на дебата бяха свидетели на задълбочена и оспорвана дискусия между отбора на „правителството“ и тима на „опозицията“, които съответно защитаваха тезите че в съвременния свят има или няма прояви на расизъм.Направени бяха редица препратки към историята на човечеството, бежанските вълни расистките скандирания по време на евроквалификацията България – Англия и към последните събития в САЩ. Обсъден бе и въпросът толерантен ли е българският народ и дава ли българското общество възможност за развитие на личности от различни етноси и религии.

Област Разград беше дадена като модел за разбирателство и добро съвместно съжителство на различни етноси, а г-н Гюнай Хюсмен бе посочен като пример за успешно реализирал се човек в обществения живот  с голям принос за развитието на областта ни от един от участниците в дебата Емир Рамадан от град Исперих – ученик от XI клас в Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ – град Разград.

Представянето на младите дебатьори беше оценено от жури в състав – специалният гост на събитието – писателят Любен Дилов-син, директорът на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград Пейчо Георгиев и Наталия Халачева, които единодушно определиха за победител в дебата отбора на опозицията.

Участниците в днешното събитие бяха поздравени от изпълнителния директор на ПФК „Лудогорец 1945“ Ангел Петричев и зам. кметът на община Разград Добрин Добрев.

Писателят Любен Дилов-син получи специален подарък от Дискусионен клуб „Дебати-Разград“ – плакет със загиналия край град Разград римски император Траян Деций.

Това е третият по ред дебат, организиран от Дискусионния клуб в рамките на проект, финансиран от Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград"и Фондация „Америка за България“. Членове на клуба са младежи и девойки от 14 до 19-годишна възраст, обичащи да се изявяват, изразявайки и отстоявайки своето мнение.

Областният управител пожелава на младите дебатьори бъдещи успехи и активно участие в обществения живот, с което да допринесат за развитието на област Разград,


ГалерияКъм началото на страницата