Регистрирани са два нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград

24.06.2020

По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, на 23.06.2020 г. са регистрирани два нови потвърдени случаи на COVID-19в област Разград. 

Единият случай е жена на 51 г. от с. Подайва. Потърсила е медицинска помощ на 22.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски - Разград“ АД,  гр. Разград, където е хоспитализирана в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ - Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2е (+) положителен. Лицето е с придружаващо заболяване: Артериална хипертония IIст.

Вторият случай е жена на 55 г. от гр. Разград. Потърсила е медицинска помощ на 23.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски - Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализирана в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ - Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2е (+) положителен.  Лицето е с придружаващи заболявания: Артериална хипертония  IIст. и Хронична обструктивна болест.

Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 51, от тях активни са 27 лица. Един е оздравял  - мъж на 66 г. от с. Ясеновец. На стационарно лечение в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград са 9 лица, от които един е интубиран.

Шестима  пациенти са на стационарно лечение в  УМБАЛ „Медика- Русе“ гр. Русе и трима в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе.

Д-р Генева информира още, че във връзка със заповед на министъра на здравеопазването, екипи от РЗИ – Разград са започнали масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. На 23.06.2020 г. са проверени следните обекти:  

-    Хранителните магазини – „Биляна“, „Ками“, „Едеа“,  и „Терамаркет“;

-    Търговските обекти – магазин „Макси4, 4 магазина за дрехи втора употреба и  Търговския дом;

-    Обекти с обществено предназначение -  фризьорски салони, читалище, автогара, детските градини в с. Езерче и гр. Цар Калоян.

При извършените проверки няма установени нарушения. Няма  издадени предписания и съставени актове.

На 24 юни продължават проверките в гр. Разград и община Завет.

Започват проверки и по спазване на режима по провеждането на абитуриентските балове.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 призовава всички граждани да спазват въведените противоепидемични мерки.

 

 

 


 Към началото на страницата