В 59 населени места в област Разград има „син език”

11.11.2014

На заседание на областната епизоотична комисия, в присъствието на представители на общините, РИОСВ-Русе, Басейнова дирекция-Плевен, клон Русе, Агенция по безопастност на храните, бе коментирана заповедта на Изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов, относно инструкции за предприемане на мерки за обезвреждане на умрелите животни.

Д-р Яхов запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в областта. Според изнесените данни има установено заболяването „син език” в 59 населени места, 8720 са засегнатите животни. 504 животни са отпаднали. Документите на собствениците за изплащане на обещетенията са изготвени.

Коментарът на специалистите от РИОСВ и Басейнова дирекция бе общините да определят места-терени за площадки с цел загробване на умрелите животни. Станa ясно, че има определени изисквания като налична скица на имота, който трябва да е общински; теренът не трябва да е наклонен и да не е близко до водоизточник. На общините бе даден месец срок, в който трябва да определят местата и да изпратят скици или номерата на имотите за съгласуване с РИОСВ–Русе. След уточняване на терена се определя комисия, която обхожда тези терени и взема решение.

Уточнено бе, че изграждането и използването на такива площадки е в извънредни ситуации.

По време на комисията д-р Николова от РЗИ–Разград съобщи, че област Разград се намира близко до предепидемични нива на заболеваемост – 115.95 на 10 000. Тя посочи, че настоящото ниво е по-високо от средното за страната. Припомни, че грипна епидемия се обявява  при 166.29 на 10 000 заболеваемост. Расте и броя на пневмониите – 19, които са хоспитализирани.

В имунизационния кабинет на РЗИ, 33 лица са се ваксинирали с „Инфлувак”. До края на ноември хората, които имат желание по-ефективно да бъдат защитени от грип могат да направят това.baner1
Към началото на страницата