Мерки против разпространение на „птичи грип” обсъди Областната епизоотична комисия в петък

06.02.2015

Обсъждането на превантивни мерки за ограничаване на риска от зараза с „птичи грип” в Област Разград, бе темата на  заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия в Разград, която се състоя в петък, с председател зам.областният управител Виолета Тодорова.

По време на провеждането ѝ д-р Драмалиев – директор на ОДБХ - Разград уточни, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки в района, тъй като на територията на страната, в област Бургас, вече има регистриран случай на заразена птица. Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов се нарежда спазването на превантивни мерки, някои от които са – незабавно областните епизоотични комисии да проведат заседания, на които да се предприемат спешни мерки за предотвратяване възникването на болестта на територията на страната; извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и изследвания на домашните птици. В заповедта се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, забранява се и ловът на пернат дивеч на територията на областите – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

Д-р Драмалиев уточни, че вече сa проведени и срещи със собственици на големи птицевъдни обекти в Разградско, които са запознати с мерките. Той прикани и всички, които отглеждат домашни птици, да извършват храненето и поенето им в затворени пространства. Допълни още, че добрата лична хигиена на хората също е от голямо значение, тъй като вирусът се предава на хората и е опасен за здравето им.Към началото на страницата