ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Д-Р ДЕЯН ДИМИТРОВ СЕ ПРЕКЛОНИ ПРЕД ХРИСТО БОТЕВ

02.06.2022

Днес, отбелязваме 146 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В знак на признателност към делото на великия българин, Областният управител - д-р Деян Димитров и неговия заместник г-н Драгомир Златев поднесоха венец, пред бюст-паметника на Христо Ботев в Градския парк.

Почит към революционното дело на Христо Ботев бе отдадена и с венци, и цветя от ръководството на Община Разград, от общински съветници, от името на народни представители, Българския футболен съюз, от Областен съвет на офицерите и сержантите от запаса, общественици и граждани.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Той защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната" идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Сред най – известните творби на Ботев са произведенията:  „Майце си", „На прощаване", „Хаджи Димитър", „Към брата си", „Обесването на Васил Левски" и още много други. Той остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература.

 

Пълна галерияКъм началото на страницата