Областна администрация е координатор на Третата глобална седмица за пътна безопасност

04.05.2015

Областна администрация Разград ще бъде координатор в Област Разград при провеждане на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Това заяви в понеделник Областният управител Петър Василев. Той съобщи, че темата на инициативата е „Децата и безопасността на движението по пътищата”, с официално лого – „Спаси живота на децата”, а целта на провеждането й е в световен мащаб да се предприемат действия, с които да се създадат условия децата да се движат безопасно.  

Във връзка с предстоящата седмица ООН разпространи Декларация на децата за безопасно движение по пътищата, информира зам.областният управител Нурие Црънгалова. Тя акцентира, че това е призив към световните лидери да създадат условия за намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Именно в подкрепа на инициативата  - в училища, общини, държавни институции и др., се организират мероприятия, които да привлекат вниманието на обществото в тази насока, допълни Црънгалова.  Официалното откриване на инициативата е на 4 и ще продължи до 10 май. Ден по-рано, на 3 май, от 9 часа в християнските храмове в Област Разград се отслужи литургия за здраве на децата, участници в пътното движени. В рамките на събитието са предвидени редица дейности, някои от които са -  беседи в начален курс на тема „Пътна безопасност”, които ще бъдат проведени от полицейски служители. На 5 май ученици от Лозница, придружени от служители на КАТ, ще застанат на пешеходните пътеки със знак „Пазете децата” и ще раздават брошури на шофьорите. На 6  май от 10 до 12 часа ще се проведе полицейска акция по метода „широкообхватен контрол”, по времето на която ученици от ОУ” Васил Левски” – Разград ще раздават на водачите визитната картичка на Третата глобална седмица. На 7 май във всички общини на областта ще се проведат тематични родителски срещи, а от 10 часа в УСШ Разград – Областно състезание на БЧК по оказване на първа долекарска помощ. На 8 май точно в 12 часа във всички  училища в област Разград с биене на звънци и минута мълчание ще се почете паметта на загиналите деца. Служителите на МВР ще направят това с включване на сигнални лампи и сирени.  В 13:30 часа на същия ден в мюсюлманските   храмове ще бъдат отправени молитви за здраве на децата. На 9 май от 10 часа в Градския парк в Разград доброволци от БЧК ще проведат обучение по оказване на първа долекарска помощ.

Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в област Разград ще бъде отбелязана и с още редица други инициативи, посочи Црънгалова и допълни, че грижата за децата трябва да бъде основен приоритет на обществотои да се превърне в кауза.Към началото на страницата