Министър Десислава Танева посети Кубрат по повод проекта „Хляб на мира”

05.06.2015

Министърът на земеделието Десислава Танева бе на посещение днес (5 юни) в Кубрат по повод реализиране на проекта ”Хляб на мира”. По време на събитието присъстваха заместник областният управител на Област Разград Виолета Тодорова, директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Разград Валентина Френкева, както и земеделски производители от цялата страна.

По време на представяне на инициативата, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите, домакинът Мариела Йорданова – директор на „Сортови семена”-Разград, бе включила в програмата приготвяне  на пита от ръжено брашно от миналогодишната реколта засята по проекта, в омесването на която се включи и министърът.

По-късно Десислава Танева коментира, че през тази година се очаква зърнената реколта да е от 4.3 до 4.5 млн. тона при среден добив около 415 кг/дка и допълни, че според анализите на специалистите посевите се развиват от добре до много добре. Тя отбеляза и че в момента се наблюдава голям интерес от страна на земеделските стопани към мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Директорът на националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова обясни, че началото на проекта „Хляб на мира” е дадено през 2013 година в Германия под патронажа на германския министър Кристиан Шмит. Тогава в него се включват 12 държави от Централна и Източна Европа, в които е засята ръж, с която да бъде замесен хляб и с този акт символично да се отбележи 25 –годишнината от падането на Берлинската стена. Наталия Тодорова допълни, че през 2017 година е отредено нашата страна да бъде домакин на националната среща по проекта.baner1
Към началото на страницата