Областният управител Петър Василев откри днес в Разград регионалния етап от събора в Копривщица

13.06.2015

Над 300 участници се включиха в кастинга в НЧ „Развитие-1869 г.”

Днес в НЧ „Развитие - 1869 г.” в Разград се проведе регионалният етап  на XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който бе открит от областния управител Петър Василев. Със своето приветствие губернаторът  пожела на всички участници  да бъдат упорити и постоянни в своята кауза и подчерта, че няма нищо по-хубаво от това - да встъпваш в бъдещето, носейки богатствата от миналото.

Над 300 участници - 21 колектива и 10 индивидуални изпълнители,  от общините - Разград, Цар Калоян, Кубрат, Исперих и Лозница, се включиха в кастинга, организиран от Областна администрация Разград ,със съдействието на РЕКИЦ „Читалища” – Разград. Изпълненията бяха наблюдавани от експертна комисия в състав с председател – Даниела Ганчева – главен уредник – етнограф в регионален исторически музей и членове – Надежда Радославова – директор на Детска музикална школа „Илия Бърнев” и Росен Богданов – хореограф на ансамбъл „Завет” и главен секретар на Международната асоциация на националните фолклорни федерации, която ще заседава и в следващите дни ще излъчи участниците,  допуснати до следващия етап на фестивала, който ще се проведе в Копривщица.

Първото издание на събора в Копривщица е през 1965 г. и оттогава до днес той е традиционен и се провежда през пет години. По време на тазгодишното му издание, което е от 7 до 9 август в местността Войводенец,  ще бъде отбелязан 50 – годишният му юбилей, който ще премине под почетния патронаж на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Организатори на събора са Министерство на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областния управител на Софийска област.

През годините фестивалът се е утвърдил като културно мероприятие, на което се  популяризира националният фолклор и се възпитава младото поколение в уважение към традициите.Към началото на страницата