Стоян Ненчев – Възхитен съм от изложбата „Освобождението”

22.01.2014

Областният управител бе част от откриването й в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”

Официалният старт на тържествата и проявите, посветени на Празника на Разрад, бе откриването на изложбата „Освобождението”. Изложбата е подредена съвместно с Регионалния исторически музей в Разград.

Директорът на галерията Тодор Тодоров коментира, че  всички жители и гости на града до 11 март могат да видят артефакти и произведения на изкуството. Картините са оригинални и скъпи, част от тях са собственост на разградската галерия, има и от Старозагорската галерия.

Сред платната е оригиналът „Спасяването на Самарското знаме” с автор Никола Кожухаров. Това платно е културен паметник от национално значение и се съхранява в Националния исторически музей.

 Сред най-интересните исторически ескпонати е икона на Йоан Кръстител от село Водица - собственост на Историческия музей в Попово.

На официалното откриване присъстваха Стоян Ненчев, областен управител, Милена Цанева, председател на ОбС – Разград, Цветана Бенонова – директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в Община Разград; ученици, граждани.Към началото на страницата