Зам. областният управител Нурие Црънгалова участва в кръгла маса – дискусия с областните управители на крайдунавските области

12.05.2016

   По покана на ректора на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Велизара Пенчева, зам. областният управител Нурие Црънгалова взе участие днес, 12 май, в кръгла маса – дискусия с  областните управители на крайдунавските области на тема „Перспективи за развитие на крайдунавските общини“.

   Основните, обсъждани проблеми от представителите на крайдунавските области бяха демографската криза, миграцията на младите хора, застаряващото население в техните региони.

   Кръглата маса е част от програмата на XVIII-то Русенско изложение в Русенския университет. Организатори са инженерните факултети на Русенския университет, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Областна администрация – Русе, Община – Русе и Съюза на учените – Русе.

   В програмата са предвидени още и срещи на студенти с работодатели, и дискусия за предизвикателствата пред висшето образование и съвременната индустрия от региона.

   Г-жа Црънгалова разгледа и специална експозиция, посветена на 70 - годишнината на университета.

    Специализираното Русенско изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника е единствено по рода си в Северен централен район и е третото по големина в България. Провежда се ежегодно през месец май на територията на Русенския университет „Ангел Кънчев”, където се намира и единственият в страната ни факултет за подготовка на инженерни кадри по Земеделска техника и технологии. В годините то се превърна в символ на модерни земеделие, транспорт и промишленост. Изложението е притегателен център за агрофирми, производители и гости. В просторния парк на университета могат да се видят обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство.

   Във втория ден на изложението, Русенският университет ще бъде домакин на първото по рода си Иновативно младежко експо. В него ще се включат ученически и студентски клубове, които ще представят свои проекти и разработки. Форумът ще бъде открит от Заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Министър на образованието и науката, Меглена Кунева.baner1
Към началото на страницата