Област Разград и тази година ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно” на 4 юни

03.06.2016

   И тази година Областна администрация Разград отново епартньор на bTV Media Group в най-мащабната доброволческа акция в България "Да изчистим България заедно”, като основният партньор на проекта еМинистерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда.

    Тази година най-масовото почистване у нас ще се осъществи на 4 юни в цялата страна, като целта на кампанията е привличането на повече доброволци, повишаване на количеството на събраните отпадъци и увеличаване броя на местата, които ще бъдат почистени. Решението за датата е продиктувано от желанието Световният ден на околната среда 5 юни да бъде посрещнат в по-чиста България.

    Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, могат да се превърнат от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията.

   От старта си през 2012 г. каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна, сочат обобщените данни на областните администрации.За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 76 990 тона отпадъци.

   Повече от 108 000 чувала и над 55 000 чифта ръкавици са осигурени до момента за нуждите на участниците в инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”.

   Всички общини на територията на областта са заявили участие в инициативата, като са посочили местата за почистване и пунктовете за раздаване на материали, инструменти и пособия.

    Областна администрация Разград, РИО – Разград, РДСП, ТД на НАП –Разград, ОИЦ – Разград, РУСО - Разград, училища и детски градини,също ще участват в почистването.

    В следващите два месеца bTV Media Group и партньорите по проекта, ще насочат усилията си към повишаване на обществената чувствителност към замърсяването на околната среда, с приоритет на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие на България, както и към подобряване на информираността на хората по отношение на добрите практики и примери, свързани с намаляване на отпадъците.

    Ежегодно участниците в кампанията "Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.


График и места за почистване в област Разград в рамките на Националната кампания „Да изчистим България заедно”Към началото на страницата