Областният управител Манол Кившанов бе гост на откриването на традиционния „Капански събор” в село Гецово

04.06.2016

   Областният управител Манол Кившанов бе гост на откриването на  традиционния „Капански събор” в село Гецово, който се провежда за шеста поредна година.

   Събитието е под патронажа на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев и е включено в Културния календар на Общината.

   Целта на инициативата е да бъде съхранен българският фолклор и традиции, да се популяризират нравите и обичаите на капанци, които са една от най-цветната самобитна част от местното население. Интересът към тази група от Лудогорието е осезаем, съдейки по мащаба на събора, който с всяка изминала година предизвиква все по-голям интерес и броят на участниците се увеличава.

   През тази година желание да се включат в събора са заявили над 500 участници от Област Разград, както и капанци от Сеново, Гагово, Садина и др.

   Общо 30 състава ще се включат в изявите на сцената.

   Уъркшопи за деца ще обучават малчуганите на народни танци, как да майсторят капански китки, да рисуват шевици и да изработват бижута.

   В заключителния концерт на сцената ще излязат народната певица Славка Калчева и оркестър „Калофер”Към началото на страницата