Честване възстановяването на войнишкия паметник в с. Осенец

11.09.2016

     Днес, 11.09.2016 г., Областният управител Манол Кившанов бе гост на тържественото откриване на обновения паметник в с. Осенец, пред който се отслужи помен, в памет на 110 осенчани, загинали във войните.

    Г-н Кившанов поднесе венец пред паметната плоча и се преклони пред паметта на героите.

    На събитието присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев, който бе посрещнат с почетен караул и духов оркестър на ВМС.

    Поводът на събитието е 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и от епичните битки на Добруджанския фронт, в които 19-ти пехотен полк дава най-много жертви, като повечето са герои от Осенец.

    Паметникът е напълно обновен и реставриран по инициатива на Съюза на запасните офицери и сержанти, Стоян Неделчев – един от активните жители на селото и други дарители-доброволци. Поставени са нови гранитни плочи, на които са изписани имената на 110-те герои от Осенец, загинали във войните.

    Министерството на отбраната предостави безвъзмездно на община Разград двете монтирани пред паметника гаубици, 122-милиметрови оръдия, които са били на въоръжение в Българската армия до 80-те години на миналия век. Транспортът и възстановяването им са поети от разградския бизнесмен Юлиян Матев, чиито род е от Осенец.Към началото на страницата