Стартира санирането на първия блок в община Лозница по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

12.09.2016

   Днес, 12 септември 2016 г., заместник-областният управител Нурие Црънгалова участва в град Лозница, в тържествено откриване на строителната площадка за извършване на дейности за повишаване на енергийната ефективност в блок 1 на Сдружение на собствениците „Триатлон-град Лозница, ж.к. „Найден Кючюков”, блок 1”.

   При официалното откриване бе отслужен тържествен водосвет и молитва, изпълнени от християнски и мюсюлмански духовници.

   Това е първия блок в община Лозница и трети в област Разград, в който собствениците на самостоятелни жилищни обекти създадоха Сдружение на собствениците и сключиха договор за участие в Програмата.

   Стартиращите строително-монтажни работи ще включват внедряване на енергоспестяващи мерки, като топлинно изолиране (саниране) на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.), подмяна на дограма (врати, прозорци, обновяване на общите части на многофамилните жилищни сгради (ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка и др.), въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части, конструктивно укрепване в случай на нужда и др.

   Г-жа Црънгалова поздрави живущите за решението да предприемат стъпки по кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, фирмата изпълнител и строителния надзор, и изрази надежда все повече собственици в жилищни кооперации в област Разград да ги последват, независимо на територията на коя община са.

   Зам. областният управител подчерта своята увереност, че ползите за хората от подобни подобрения ще бъдат многобройни, не само във финансов аспект и изтъкна, че вероятно все повече хора осъзнават това, позовавайки се на нарастващия интерес към програмата за саниране в област Разград.

   Броят на регистрираните сдружения на собственици в област Разград вече е 37, подписаните договори за целево финансиране са 20, а броят на жилищните сгради в областта със стартирали дейности е 18.

   В град Исперих интензивно се извършва санирането на първите два жилищни блока в областта, със средства по Програмата.

  Интересът към Програмата продължава, като всяка седмица се регистрират нови сдружения на собствениците.Към началото на страницата