Днес пожарникарите в област Разград отбелязват своя професионален празник

14.09.2016

   Областният управител Манол Кившанов бе гост днес (14 септември), на тържествената церемония, която бе част от инициативите, с които служителите от РДПБЗН-Разград отбелязват своя Професионален празник и „Седмицата на пожарната безопасност”. Тази година тя ще се проведе от 12 до 18 септември и има за цел повишаване на противопожарната култура сред населението, като  голяма част от мероприятията са насочени към децата.

   Г-н Кившанов поднесе поздравителен адрес на директора на РДПБЗН-Разград Емилиян Станев, с който се обръща към всички работещи в сектора и изказва своите благодарности към тях за готовността винаги безкомпромисно и сърцато да изпълняват професионалните си задължения. „Това е един прекрасен повод отново да засвидетелствам своето уважение и респект към изключително отговорната Ви професия, към Вашия професионализъм, всеотдайност и отговорност при изпълнение на служебния Ви дълг. Изказвам своята благодарност за Вашия денонощен труд, морална устойчивост и вътрешна мотивация, в защита на интересите и сигурността на гражданите”, подчертава в поздравителния си адрес Областният управител.

   По време на празника, пожарникари и спасители демонстрираха гасене на пожар в сграда и извършването на аварийно-спасителни дейности, с оказване на първа помощ, и как при нужда се реже автомобил, за да се спаси пострадал човек. Отрядът „Млад огнеборец“ към ОУ „Никола Икономов“ също демонстрира завидни умения при гасенето на пожар. Беше организирана и демонстрация на тактико-техническите способности на новата пожарна техника, която може да се използва при различни ситуации и е добре оборудвана с всичко необходимо за характерните произшествия в региона.

   Демонстрациите бяха приети с много ентусиазъм от най-малките присъстващи - малчуганите от ЦДГ „Детелина”, гр. Разград.

   В рамките на „Седмицата на пожарната безопасност” всички районни служби ПБЗН в Разградска област организират "Дни на отворените врати" и приемни за граждани с открити телефонни линии.

   В програмата, посветена на празничния ден - 14 септември са предвидени и провеждане на демонстративни занятия за гасене на пожари в сгради. Пожарникарите от разградската служба ще покажат как се гасят пожари в  ЦДГ “Лудогорче” и в Складовото стопанство за пропан-бутан в Гарова промишлена зона, а  огнеборците в Лозница ще направят демонстрации в СОУ “Христо Ботев“. Служителите от РСПБЗН-Исперих  пък организират среща-беседа с деца от града за запознаване с ежедневието на служителите от пожарната.

   По случай празника, в Разград, Кубрат и Исперих ще бъдат подредени изложби на детски рисунки, участвали в   конкурса “С очите си видях бедата”, а в пожарната служба в Исперих ще бъде открита изложба на музейни експонати и въоръжение, свързани с историята на пожарното дело. 

   Седмицата на пожарната безопасност ще завърши с велопоход до местността Пчелина, който ще се проведе на 17 септември от 9 часаКъм началото на страницата