Стартира санирането на още три блока в област Разград по Националната програма за енергийна ефективност

20.09.2016

   Днес, 20.09., в гр. Разград бе дадено началото на дейностите по санирането на многофамилни жилищни сгради  в града.

   Първите два блока, в които ще започнат строително - ремонтните дейности са ж.к. „Снежанка” на бул. „Априлско въстание” № 37 и бл. „Кольо Фичето” № 1, вх. „Б” в ж.к.  „Възраждане”.

   Изпълнител на СМР на първата сграда е фирмата „НСК София” ЕООД, със седалище на управление гр. София. Общата цена за изпълнение на възложените дейности е 165 621,50 лв., без включен ДДС. Срок за изпълнение на договора – 150 календарни дни

   Изпълнител на СМР на блок „Кольо Фичето” е фирмата „Верде 05” ЕООД, със седалища на управление гр. Варна. Общата цена за изпълнение на договора е 90 907,64 лв. без ДДС и включва всички разходи, необходими за извършване предмета на договора, така че обектът да бъде въведен в експлоатация. Срок за изпълнение на договора – 120 календарни дни.

   Областният управител Манол Кившанов присъства на официалното откриване на двете строителни площадки, заедно с кмета на община Разград д-р Валентин Василев, зам. кмета г-жа Галина Георгиева, управителите на фирмите, спечелили обществените поръчки за изпълнители на обектите и собственици на апартаменти в жилищните сгради.  

   Г-н Кившанов поздрави живущите за решението да предприемат стъпки по кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, фирмата изпълнител и строителния надзор, и изрази надежда все повече собственици в жилищни кооперации в област Разград да ги последват.

   Това са първите две жилищни сгради в община Разград, в които собствениците успяха първи да се организират и преодолявайки всички трудности, да достигнат до днешния ден, в който практически започва ремонтът на тези жилищни блокове.

   Стартиращите строително-монтажни работи ще включват внедряване на енергоспестяващи мерки, като топлинно изолиране (саниране) на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.), подмяна на дограма (врати, прозорци, обновяване на общите части на многофамилните жилищни сгради (ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка и др.), въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части, конструктивно укрепване в случай на нужда и др.

   С тържествен водосвет и молитва, изпълнени от християнски и мюсюлмански духовници, днес беше даден старт на строително-ремонтни дейности и на блок „Райна Княгиня” в гр. Кубрат. Зам. областният управител  Нурие Црънгалова участва в тържествено откриване на строителната площадка за извършване на дейности за повишаване на енергийната ефективност.

   Това е третата жилищна сграда в община Кубрат, в която собствениците на самостоятелни жилищни обекти сключиха договор за участие в Програмата.

   Миналата седмица в Кубрат бяха открити строителните площадки за извършване на дейности за повишаване на енергийната ефективност в блоковете „Хан Кубрат” и „Ангел Кънчев”.

   В град Исперих интензивно се извършва санирането на първите два жилищни блока в областта, със средства по Програмата.

   Интересът към Програмата продължава, като всяка седмица се регистрират нови сдружения на собствениците.Към началото на страницата