Областна администрация - Разград подкрепя Стария бряст в Сливен в конкурса

18.02.2014

На сайта на Областна администрация  Разградhttp://rz.government.bg , е публикуван банер за гласуване вконкурса „Европейско дърво на годината 2014”. Всеки желаещ може да  се включи, катоподкрепи единствения български участник Стариябряст в Сливен. Дървото е на повече от 1100 години и е най – разпознаваемият символ на града.Състезава се с дървета от девет европейскидържави, но основен конкурент е унгарска дивакруша, която е на 280 години. Надпреварата еизключително оспорвана и към момента Стариятбряст има над 43 000 гласа, а унгарското дърво е сповече от 31 000 гласа.

Старият бряст в гр. Сливен е природен феномен –полски бряст на възраст над 1100 години, остатъкот Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica),която се простирала от Родопите до Черно море.Дървото притежава внушителни размери - 10 м.височина и обиколка 5,65 м. Вековното дърво еедин от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда годиниживата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българскатаземя.

Гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината 2014” продължава до 28.02.2014 г. като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит за гражданите. Награждаването ще бъде на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел. Желаещите могат да подкрепят българския участник на следния линк: http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=bg&iframe=1, като след това гласът трябва да се потвърди чрез писмото, което се получава на електронната поща.

Може да се гласува и с пощата, която Facebook автоматично генерира на всеки свой потребител. Всеки може да я види в профила си, в графа „За мен“ - Контакти. След като се гласува, в кутията със съобщения се появява писмо в папка „Други“, което трябва да се отвори в пълен размер, за да се появи линка за потвърждение на гласа.Към началото на страницата