Областният управител бе гост на възпоменателно тържество, организирано от Генералния консул на Република Турция в Бургас

15.07.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе сред гостите на възпоменателно тържество, организирано от Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол по случай Деня на демокрацията и националното единство. 15 юли е официален празник в Република Турция, на този ден се чества годишнина от опита за преврат в съседната страна.

   Възпоменателното тържество се проведе в хотел „Cartoon“ в Разград, на него присъстваха още районни мюфтии от областите Разград, Бургас, Сливен, Шумен, Добрич и Силистра, както и предприемачи от тези региони. Подобни възпоменателни тържества се организират от всички държавни институции в Турция и от посолствата и консулствата на държавата по света – уточни Генералният консул г-н Акйол.

   „С чест и удоволствие като Областен управител приех поканата да присъствам на това мероприятие. Една година след опита за преврат като държава, съседна на Турция, заявяваме отново, че подкрепяме законно избраното правителство и президент на Република и дано Господ и Аллах да пазят българския и турския народ от такава участ. Неслучайно непосредствено след събитията в Турция българският премиер Бойко Борисов бе сред първите, които подкрепиха законно избраното правителство и президент на Република Турция, подкрепа южната ни съседка получи и от Европейската комисия и Европейския парламент“ – заяви г-н Хюсмен пред гостите на тържеството.

   „Чест е за нас, че Областният управител на Разград уважи събитието, благодарим,че с присъствието си доказвате, че двете държави споделятеднии същи ценности. Не се уморявам да повтарям, откак съм Генерален консул в Бургас, че България и Турция са приятелски, братски и съюзнически страни и една от ценностите, които ни обединяват, е демокрацията“ – заяви г-н Акйол.

   Г-н Хюсмен изрази удовлетворение, че обществеността и политическите сили в Разград постъпиха мъдро и не допуснаха провокации, свързани с провеждането на възпоменателното тържество. Заради подобни индикации, мястото на провеждането му бе променено от Шумен на Разград.

   Възпоменателното тържество бе съпътствано от изложба от фотографии на Анадолската агенция от 15 юли 2016 г., както и видеопрезентация от събитията от тази дата. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите при опита за преврат.Към началото на страницата