Областният управител поздрави самодейците от читалище „Просвета“-Брестовене за това, че заедно съхраняват традициите в селото

20.07.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен поздрави самодейците от Народно читалище „Просвета 1919“-село Брестовене за това, че заедно съхраняват и развиваттрадициите и обичаите в селото си.

   Г-н Хюсмен бе в Брестовене днес по покана на ръководството на читалищното настоятелство, визитата му съвпадна със снимки на екип на турската „Rumeli TV“ за документална поредица, представяща обичаите и традициите в различни населени места в България.

   Пред Областния управител на Разград и пред турските журналисти местните самодейци демонстрираха как се точат кори за гьозлеме, как се приготвя баница, как се чепка и преде вълна. Половината село се бе събрало в градинката пред читалището и за да се наслади на изпълненията на певческите и танцови състави от Брестовене. Към читалището функционират група за български народни песни, група за турски народни песни, детски танцов състав, група за стари градски песни – разказаха председателят на читалищното настоятелство Зюлфие Исмаилова и кметът Фикрет Емин. Общо над 40 са самодейците, развиват се различни дейности, заедно отбелязваме християнски и мюсюлмански празници – допълниоще Исмаилова.

   Всички читалищни формации се представиха пред многобройната публика, оказа се, че част от певиците в групата за турски фолклор пеят и в групата за български фолклор, групата за турски фолклор пък запя и шлагер на Мустафа Чаушев на български език. В изпълненията се включи и водещата от турската телевизия Елван, облечена в предоставена й за случая носия на групата за турски фолклор, тя запя част от песните им. Най-малките танцьорки представиха арабски танц.

    Всички изпълнители бяха дълго аплодирани от съселяните си и гостите на тържеството.

    „Брестовене е пример как българи, турци и роми живеят и празнуват заедно, видяхте как с различни носии пеят в една група, това е Лудогорието – букет от етноси. Този символ трябва да се развива и утвърждава като единство на етносите, само заедно можем да развиваме и региона си, и България“ – коментира пред екипа на „Rumeli TV“ Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.Към началото на страницата