Здравната каса обсъжда част от предложенията, изпратени от Областния управител след дискусия за финансирането на болничните заведения

18.08.2017

   Ръководството на Националната здравноосигурителна каса обсъжда две от предложенията, изпратени от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен след провеждането на работна среща по проблемите на болничните заведения на тема: „Обсъждане на мерки за подобряване на здравеопазването в област Разград и на въпроси, относно финансирането на болничните заведения в областта“.

   Дискусията, инициирана и ръководена от Областния управител Гюнай Хюсмен, се проведе на 6 юни, в нея участваха представители на институции и организации от сектор здравеопазване в област Раград: ръководителите на РЗОК-Разград и РЗИ-Разград, управителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД, гр. Разград и МБАЛ„Исперих“ ЕООД, директорът на ЦСМП-Разград, както ипредседателят на Регионалната структура на сдружението на общопрактикуващите лекари в България, както и заместник областните управители на област Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

   Дискусията завърши с оформянето на шест предложения, които целят да подобрят здравеопазването в област Разград по отношение на финансирането на болничните заведения на територията на областта. Предложенията заедно с доклад от провеждането на срещата бяха изпратени до Председателя на Комисията по здравеопазване в 44-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова и Министъра на здравеопазването д-р Николай Петров. От МЗ предложенията на г-н Хюсмен са препратени към НЗОК по компетентност.

   В писмо до Областния управител на Разград управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев детайлно обсъжда предложенията, като за две от тях става ясно, че съществува възможност да се реализират. Според проф.д-р Плочев може да бъде обект на промени в нормативната база на НЗОК за следващ бюджетен период предложеният регламент за заплащане на изработената от лечебните заведения за болнична помощ над утвърдените стойности в случай, че преминалите здравноосигурени лица в болниците не надвишават броя на преминалите пациенти през предходната година с 10%. Предложението от дискусията в Разград „частните болници да не избират само най-изгодните клинични пътеки, а да поемат целите пакети в определени направления“ пък вече е обект на бъдещи обсъждания за промяна в законовата и подзаконовата нормативна база, която НЗОК стриктно спазва – съобщава в писмото си проф.д-р Плочев. Останалите предложения от дискусията на представителите на здравния сектор в област Разград са неприложими с оглед съществуващата нормативна база – става още ясно от писмото, което може да видите в прикачените файлове.

Прикачени файлове:   1   2   3Към началото на страницата