Областният управител участва в извънредно заседание на Общински съвет-Разград

23.08.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов присъстваха на извънредна сесия на Общински съвет-Разград по повод екологичен проблем в областния център – остри неприятни миризми с неизвестен характер.

   Г-н Хюсмен представи пред местните парламентаристи мерките, които Областна администрация-Разград е предприела по казуса през последните 3 години. Още през август 2015 г. е организирана работна среща на представители на териториалните звена на държавни институции, ангажирани с темата, през август 2016 г. е подаден сигнал до РИОСВ-Русе, откъдето са предприети мерки за установяване на замърсителите, през тази година изпълняващият длъжността Областен управител Нурие Црънгалова, тъй като г-н Хюсмен е в отпуск, отново е сезирала екоинспекцията.

   Областният управител уточни, че в неговите правомощия е да издава наказателни постановления след като общинските администрации установят нарушители и издадат акт за нарушение, такива актове обаче в Областна администрация не се постъпвали и затова няма и издадени наказателни постановления. „Ако Общинска администрация установи кой е нарушителят, аз като Областен управител веднага ще го накажа много сериозно“ – категоричен бе г-н Хюсмен.

   Той заяви, че Областна администрация-Разград е сериозно ангажирана най-вече към здравето на гражданите и ще направи каквото е необходимо, за да се разреши проблемът. Една от мерките се очаква още през следващия месец и е свързана с консолидацията на ВиК-асоциациите на територията на областта, което би довело до осигуряване на финансиране за проекти, свързани с модернизацията на сектора. На 30 август в Исперих предстои работна среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова с местни общински съветници.

  Г-н Хюсмен пое ангажимент и по предложение, възникнало в сесийната зала. Директорът на Регионалната здравна инспекция-Разград  д-р Ася Генева коментира, че при спорадични замервания на качеството на въздуха в Разград няма как да се установи влиянието на вредни вещества върху здравето на жителите на региона, затова е необходимо на територията на града да има лаборатория, която да измерва показателите постоянно. Г-н Хюсмен увери, че ще се търси вариант това да се случи.

   Той се обърна към съветниците и с призив да не правят политика със страданието на хората, а да вземат решения, които да подобрят качеството на живот на жителите на региона. Апелира също да се подхожда с уважение към водещи в браншовете си предприятия, които работят на територията на региона, а не да се набеждава някой за замърсител, без това да е категорично доказано.

   Общинските съветници от Разград гласуваха общо 12 мерки за опазване на околната среда на територията на община Разград, две от тях касаят Областна администрация. Според едната Общинският съвет настоява в рамките на своята компетентност Кметът на община Разград и Областният управител да възложат почистване на речното дъно и корито на река Бели Лом от отпадъци и наслоени битови и производствени утайки. Второто решение, свързано с дейността на Областния управител, е предложение на редовното заседание на Общинския съвет през септември той да информира местния парламент за предприетите от него мерки съобразно правомощията му по Закона за опазване на околната среда и резултатите от тях относно опазването на околната среда в община Разград.Към началото на страницата