Областният управител провери как върви почистването на джамията „Магбул Ибрахим паша“ от храсти и дървета

28.08.2017

    Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен лично даде старт на дейностите по почистването на купола и стените на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в областния град.

   Почистването на паметника на културата бе възложено от Областна администрация на фирма „ТТ конструкт“-Разград, очаква се да продължи два дни. С помощта на различни инструменти работник на фирмата, качен върху 28-метрова автовишка, отстранява треви, храсти и дървесна растителност от стените и покрива на сградата.

   За да провери как се извършват тези дейности, а и какво е състоянието на сградата, Областният управител се качи на автовишката, с която се издигна до височина 13 метра. След огледа отблизо г-н Хюсмен коментира, че паметникът на културата се нуждае от спешни и неотложни дейности по укрепване и консервация, за което ще се търсят средства.

   Разградската джамия „Магбул Ибрахим паша“ е изградена е през 1616 г., обявена е за паметник на културата, включена е в каталога на ЮНЕСКО, тя е втората по-големина в България след шуменската „Томбул джамия“.Към началото на страницата