ФИЛХАРМОНИЯТА Е СПАСЕНА

06.03.2014

На 05.03.2014 г. Министерски съвет прие постановление, с което ДТ „Антон Страшимиров”  в Разград се преобразува в театрално-музикален център.

Това е добра новина за разградчани, защото на първо място се променя статута на културния институт, както и начина на финансиране от страна на държавата. Осигуряването на субсидия по система за отчитане на продажбата на билети ще бъде вече в пъти по-голяма. На второ и може би най-важно място, Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” става част от новосъздадения театрално-музикален център. Финансирането й като културен институт ще бъде поето от държавата. По този начин опастност Филхармонията да бъде закрита е премахната, коментира Областният управител Стоян Ненчев.

5 март е истински празник за културната общественост на Разград. Ненчев не пропусна да припомни: „Дълъг и труден бе пътя, за да се стигне до този резултат.” Усилията за спасяването на Филхармонията започнаха още при посещението на Министър Петър Стоянович през лятото на 2013 г. Тогава на среща с депутат Буруджиева, областният управител Ненчев и общинската администрация бе поставен въпроса за осигуряване на държавна подкрепа за Филхармонията. Този въпрос бе поставен от Стоян Ненчев и при посещението на премиера Пламен Орешарски на 12.10.2013 г. Последва дълга подготвителна работа в Министреството на културата, при която настойчивостта и упоритостта проявени от народния представител Татяна Буруджиева се увенчаха с резултат. Тя се ангажира и пряко в подготовката на проекта на постановлението и включването на ДТ „Антон Страшимиров” и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” в него.Към началото на страницата