Областният управител и заместниците му бяха гости на комплексно занятие на Военното окръжие за гимназисти

10.10.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха сред официалните гости на комплексно занятие във връзка с подготовката на страната за отбрана.

   Мероприятието, организирано от Военно окръжие-Разград, бе за близо 300 ученици от 9 и 10 клас от четири училища: ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград, ППМГ“Акад. Н.Обрешков“, ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница и Спортно училище-Разград. От 4 години учениците на тази възраст имат по 5 часа годишно, свързани с подготовката на страната за отбрана, за пръв път решихме да ги проведем като по-мащабно събитие – обясни вр.и.д. началникът на Военно окръжие-Разград майор Красимир Маринов. В залата на Общинския културен център тийнейджърите слушаха лекции за военната история на България, състоянието на съвременните въоръжени сили на страната, защита при бедствия и аварии, а между информационните панели имаше и изпълнения на: Младежкия духов оркестър към ЦРД-Разград, певците Християна Наковска и Павел Матеев, както и демонстрации на борците и боксьорите от Спортното училище, а също и на ръкопашен бой и бойни техники от курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“-Шумен от Националния военен университет „Васил Левски“. Две курсантки от Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“-Варна пък представиха предимствата на учебното заведение, в което се подготвят.

   Комплексно занятие ще се проведе следобед и за ученици от други разградски училища, а в следващите дни – в Исперих, Завет и Кубрат.

   Официални гости на събитието бяха и директорът на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев и директорът на ППМГ“Акад. Н.Обрешков“ Мануел ВасилевКъм началото на страницата