Областният управител и заместниците му почетоха паметта на героя от Тутраканската епопея капитан Христо Бърдаров

24.10.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов се включиха в честванията за 100-годишнината от гибелта на капитан Христо Бърдаров и воините от 19-ти Шуменски пехотен полк.

   Денят за почит започна с панихида на площад „Възраждане“, отслужена от архиерейският наместник отец Георги, и поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник. След това бе поднесен и венец пред барелефа на капитан Христо Бърдаров на клуба на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Честването завършва с Вечер на бойната слава. Събитията се провеждат под патронажа на кмета на Разград д-р Валентин Василев.

   Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова поднесоха венец пред Войнишкия паметник, а заместник областният управител Евгени Драганов – букет цветя пред барелефа на героя. Почит отдадоха още:  народният представител Десислава Атанасова, кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, Областният управител на Русе Галин Григоров, представители на политически партии, наследници на капитан Христо Бърдаров, ученици от ОУ“Васил Левски“-Разград, представители на СОСЗР и на Инициативния комитет, организирал честванията.

   Капитан Христо Бърдаров е роден през 1890 г. в Разград. Участвал е в Тутраканската епопея. През Първата световна война полкът, в който командва рота, защитава Охрид, загива преди 100 години в сражение, недалеч от село Поградец. На честванията на годишнината от героичната му гибел днес паметта му бе уважена от седем наследници на рода му.Към началото на страницата